Onderhoud grafzerkenblijvende schoonheid
Natuursteen
Hoe moet ik natuursteen reinigen?
Het verwijderen van vuil gebeurt door het ‘op te pakken’ en af te voeren. Bij los vuil gaat dit gemakkelijk door te vegen met een zachte bezem. Hechtend vuil wordt verwijderd door water met een reinigingsmiddel op te brengen en kort in te laten werken. Daarna wordt er zo nodig licht geschrobd en wordt het reinigingswater verwijderd. Tot slot wordt de grafzerk met schoon water afgenomen.
Welke reinigingsmiddelen mag ik wel en niet gebruiken?
Een reinigingsmiddel moet hechtend vuil verwijderen en mag niet schadelijk zijn voor de natuursteen en een eventuele beschermlaag. Neutrale middelen (pH 7) zijn geschikt voor het regelmatig reinigen. Voor marmer en kalksteen worden meestal middelen gebruikt die daarvoor speciaal zijn bedoeld. Deze onderhoudsmiddelen zijn speciaal bij ons verkrijgbaar. Deze kunnen wij u eventueel ook toesturen.
De meeste huis, tuin en keuken reinigingsmiddelen bevatten zuren die het natuursteen kunnen aantasten. Agressievere middelen (zuur of alkalisch) zijn niet geschikt voor het reinigen van natuursteen. Voor het reinigen worden vooral zepen gebruikt, die zo nodig regelmatig kunnen worden gebruikt. Wassen reinigen minder goed, maar laten een betere beschermende laag achter. Was mag niet te vaak worden gebruikt, omdat zich anders een dikke waslaag zou vormen op plaatsen die weinig te verduren hebben.
Kies het reinigingsmiddel zorgvuldig. Ga de geschiktheid na bij een van onze medewerkers. Aangeraden wordt ook nog een testje uit te voeren op een gedeelte van de grafzerk dat uit het zicht is, om na te gaan of het oppervlak niet wordt beschadigd. In de regel is het beter twee maal te reinigen met een minder agressief, langzaam werkend product, dan éénmaal met een agressief, snel werkend product.
Een te agressief middel kan de steen aantasten en voor bijvoorbeeld doffe plekken zorgen in een gepolijst oppervlak. Veel natuursteensoorten zijn goed bestand tegen reinigingsmiddelen, maar niet allemaal. Bijvoorbeeld marmers en kalkstenen zijn kalkhoudend en daardoor gevoelig voor zuur. Een beschermlaag kan een kalkhoudende steen slechts in beperkte mate beschermen tegen zuur. Let op! Lees voor het gebruik van een onderhoudsproduct altijd goed de gebruiksaanwijzing en test het preparaat altijd op een proefvlak of op een losse tegel. Voor eventuele foutieve aanwendingen van deze producten kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld.
Hoe vaak moet ik natuursteen reinigen?
De reinigingsfrequentie is vergelijkbaar met die van andere materialen. Er is geen algemene richtlijn te geven. Zo heeft de zichtbaarheid van vervuiling te maken met bijvoorbeeld glansgraad en de kleur van het natuursteen. De mate waarin vuil op het natuursteen hecht, hangt af van zijn porositeit en oppervlakteruwheid.
Punten van aandacht:
Let bij grafzerken natuursteen, net als bij vele andere materiaalsoorten, op het niet te lang laten staan van bijvoorbeeld bloempotten, vazen, lantaarns of andere voorwerpen. Deze voorwerpen laten op een gegeven moment een verkleuring of waas op het natuursteen achter. Vlekken van bijvoorbeeld vet, zwarte aarde of lampenolie zo snel mogelijk verwijderen met een doek met schoonmaakmiddel. Wat er dan nog achter blijft, trekt met verloop van tijd weg.
Inox reinigen
denk aan afgeschermde plaatsen
Bij de toepassing van inox in een grafzerk mag redelijkerwijze verwacht worden dat vuilophopingen en andere vervuiling door regen doeltreffend weggespoeld worden, afhankelijk uiteraard van de mate van blootstelling. Daarom moet bij het regelmatige reiniging aandacht worden besteed aan afgeschermde plaatsen (hoekjes, gaatjes en kiertjes), om er zeker van te zijn dat vervuiling die door de lucht wordt afgezet, wordt weggenomen. Dit is vooral van belang in een zeeklimaat, waar ophoping van chloriden of zwaveldioxiden die door de lucht worden afgezet tot plaatselijke corrosie kan leiden, indien ze niet afdoende worden verwijderd.Vingerafdrukken
Om vingerafdrukken of andere vlekken weg te nemen van het inox zijn een zeepoplossing meestal veilig en doeltreffend.
Spiegelend gepolijst roestvast staal
Dit kan worden gereinigd met glasreinigingsproducten. Daarbij moet een chloorvrij product worden gekozen.
Hardnekkige vlekken
Voor hardnekkigere vlekken is een zacht, dikvloeibaar huishoudreinigingsmiddel meestal doeltreffend. Het kan ook gebruikt worden om droogvlekken of lichte verkleuringen weg te nemen. Na het reinigen dient de achterblijvende vervuiling met – bij voorkeur gedemineraliseerd – water verwijderd en drooggewreven te worden, om vegen en droogvlekken te vermijden. Dit water is in supermarkten voor gebruik in stoomstrijkers of autobatterijen te verkrijgen. Schuurpoeders mogen niet gebruikt worden, omdat ze krassen kunnen veroorzaken op het roestvast stalen oppervlak.
Ernstige vervuiling door oliën en vetten
Deze kunnen worden verwijderd met een product op basis van alcohol, zoals methylalcohol of isopropylalcohol, of een ander oplosmiddel, aceton bijvoorbeeld. Deze producten brengen voor het roestvast staal geen corrosiegevaar mee. Wel moet erop worden gelet bij het gebruik van oplosmiddelen de vervuiling niet uit te spreiden over het roestvast staal, omdat het dan moeilijk wordt ze helemaal te verwijderen. Aanbevolen wordt herhaaldelijk zuiver oplosmiddel op te brengen, met een schone, niet krassende doek, tot alle sporen van de gedeeltelijk opgeloste oliën of vetten zijn weggewist.
Reinigingsproducten die niet mogen worden gebruikt voor roestvast staal zijn:
- reinigingsmiddelen met chloor, vooral die met chloorwaterstof
- bleekwater mag niet gebruikt worden voor roestvast staal
- ingeval dit bij vergissing toch gebeurt of indien het wordt gemorst op roestvast staal, onmiddellijk afspoelen met ruim zuiver water
- Zilverpoets mag niet worden toegepast op roestvast staal
Spons, doek of zeem gebruiken?
Een vochtige doek of een zeemlap zijn gewoonlijk geschikt om normale vervuiling, vingerafdrukken en dergelijke te verwijderen. Voor hardnekkiger vlekken zijn nylon sponsjes (bekend als “Scotch-Brite”) meestal afdoend. Niet-roestvast stalen sponsjes, staalwol en stalen borstels mogen voor roestvast staal niet worden gebruikt. Niet alleen is er het risico voor krassen van het oppervlak, maar bovendien bestaat de kans dat er deeltjes koolstofstaal op het roestvast stalen oppervlak achterblijven, die zich later ontwikkelen tot roestvlekken wanneer het oppervlak nat wordt.
Zachte nylonborstels kunnen worden gebruikt voor roestvast staal met gestructureerd oppervlak. Niet-roestvast stalen draadborstels mogen niet worden gebruikt. Bij afwerkingen met een “korrel” en een draadrichting, zoals EN 10088-2 types G, J en K moet de veegrichting meegaan met de draad en er niet haaks opstaan.
Wanneer water werd gebruikt om te reinigen of te spoelen, moet het oppervlak worden drooggeveegd om watersporen te vermijden, zeker in streken waar het water hard is (kalk). Het gebruik van gedemineraliseerd water zal het ontstaan van droogvlekken van hard water vermijden.